Audiofil med ett hjärta som slår för musiken

En audiofil är en person som lägger enormt stor vikt på upplevelsen av musik. Alla aspekter av musikproduktion intresserar en audiofil, och mycket koncentration läggs på att hitta rätt sätt att spela musik hemma. För den som inte är insatt dyker det eventuellt inte upp så många idéer om vad det då är som en audiofil sysslar med, så här en kort beskrivning: Målet en audiofil har är dels att lyckas fånga ett bra musikuppträdande med en riktigt bra inspelning och sedan att kunna reproducera denna hemma med hjälp av rätt utrustning och rätt rumslig organisation.

Audiofil har kunskap om musik som går på djupetNär det gäller den rumsliga organisationen, så handlar det till exempel om hur högtalarna är placerade i ett rum för att uppnå största och bästa musikaliska effekten. Med några grundprinciper från fysiken kan en audiofil med hjälp av en del empirisk övning hitta fram till bästa lösningen. Viktigt är naturligtvis att högtalarna som placeras i rummet är av riktigt bra kvalitet för att den rumsliga organisationen ska ha önskad effekt. Dessutom har de olika material som förekommer i rummet stort inflytande på hur musiken låter, eftersom ljudet reflekteras mot väggar, tak och golv.

En audiofil sätter stort värde på kvalitet

Vilken typ av ljudfil föredrar då en audiofil? Sedan CD kom på 90-talet har denna varit en uppskattad musikkälla för många audiofiler. Med dagens digitala fokus rycker den här nya typen av musikfil in i bilden. Här beror det på vilken typ av fil det är om det är bra kvalitet som duger för en audiofil. Format som förlorar så lite kvalitet som möjligt i sin digitala form är eftersträvansvärt, medan digitala filer i exempelvis MP3-format ofta inte duger. En praktisk pryl, som de flesta audiofiler använder sig av, är hörlurarna. Här finns det produkter i alla priskategorier, och redan en lite dyrare prisklass kan ge musikupplevelser på en enormt mycket högre nivå.